Der har længe været en tendens til at medierne udelukkende skriver om de negative sider af det at være fodboldfan i Danmark. Det syntes vi i DFF er synd og skam, da vi hvert år ser tonsvis af positive historier og tiltag der aldrig nogensinde rammer forsiderne og får den opmærksomhed og anerkendelse som de fortjener.

Derfor har vi oprettet DFFs´ Fan Awards, der skal hylde de bedste og positive fantiltag der er sket i årets løb.

Selvom DFF består af en bestyrelse, der indeholder fans fra flere forskellige klubber, så har vi alligevel overladt det hårde nomineringsarbejde til de mennesker der kender alle de danske klubber allerbedst, nemlig jer fans. Den sidste måneds tid har alle fodboldfans haft mulighed for at nominere deres kandidater. Det har givet os et nuanceret indblik i hvad året har budt på helt ned i de mindre klubber og vi er i år endt med op imod 100 meget forskellige nomineringer. Ud af alle nomineringerne har vores jury valgt de 3 nominerede i hver kategori, der har levet bedst op til kriterierne eller har været fuldstændig enestående.

De 8 kategorier i 2022 er således:

  • Årets Good Hoster (indslag)
  • Årets positive fanindslag
  • Årets Udebaneafsnit
  • Årets Fanklub initiativ
  • Årets Fansang
  • Årets særlige indsats
  • Årets Fanfoto
  • Årets Medfan

De nominerede er i år blevet fordelt således:

ÅRETS GOOD HOSTER (INDSLAG)

Juryen har valgt at fokusere på klubber der gør noget særligt, udviser imødekommenhed især når det måske er på trods af nogle fysiske rammer der kunen være bedre. De nominerede og begrundelserne vi har modtaget kan læses her:

FC Nordsjælland

For deres ofte gode og finurlige påfund på kampdage der byder modstanderne velkomne og ikke mindst for at have gratis bind til rådighed for de kvindelige medrejsende fans.

Ekstremt venligt personale, imødekommende glade og respektfulde i indgangen. Desuden var der tamponer og bind på pigetoilettet, hvilket er et ekstra særligt særligt tiltag der gør, at man som kvinde føler sig enormt velkommen. Lille ting, men kæmpe betydning.

Silkeborg IF

 Jeg har oplevet god stemning, god velkomst og gode tiltag på besøget i Silkeborg

B.93

B93 og især B93 Fankkub har i mange år kæret sig ekstremt meget om at få gæster til at føle sig velkommen. Både når man kommer som udebanefan og som neutral gæst og ser en af deres kampe.

Man føler sig altid yderst velkommen på Østerbro Stadion og særligt i den nye fanzone som B.93 Fanklub har fået stablet på benene

Fanzone før og efter kampen hvor der blev hygget sammen fansene imellem. 93 meterløb

ÅRETS POSITIVE FANINDSLAG

Årets positive fanindslag hylder tiltag og initiativer fra enkelt personer eller fangrupperinger, som har haft en positiv betydning og spejlet positivt tilbage på Fodboldfans. Der har været mange gode indstillinger, men juryen har valgt de tre, som har gjort en forskel for andre.
De nominerede og begrundelserne vi har modtaget kan læses her:

Mads Vendelin Olesen

Mads stod for at indsamle (og donere en del) sæsonkort til folk, der ikke selv havde råd. Der blev indsamlet penge til 25 eller sådan noget sæsonkort i alt – det synes jeg er helt vanvittigt flot at kunne unde andre. 25 folk, der nu kan dele vores passion, som ellers ikke ville have råd!

https://www.tv2lorry.dk/koebenhavn/donerer-saesonkort-til-25-familier-der-ikke-har-raad-fodbold-skal-vaere-for-alle

Brøndbydamer

De spreder glæden for sporten og samler kvinder op som har følt at de gerne vil afsted til stadions og udebaneture, men ikke har haft nogen i deres omgangskreds som har de samme drømme. Så uanset hvad så er deres fanindslag en positiv ting for hele fodbold Danmark, og en katalysator for andre klubbers kvindelige fans kan kopiere deres tiltag og starte deres eget. Twitter: @brondbydamer

Som FCK-fan er det en sand fornøjelse at følge et initiativ, der altid er garant for gode vibrationer på tribunen. Brøndbykvinder er et længe savnet tiltag, der både byder flere kvinder indenfor på stadion, men som også er eksponent for en fankultur, der er omfavnende og positiv. Det er forrygende.

https://www.eurosport.dk/fodbold/3f-superliga/2022-2023/ny-fangruppe-i-brondby-far-meget-opmaerksomhed-vi-vil-danne-et-faellesskab-for-kvinder_vid1749415/video.shtml

Rasmus Augustesen

For at have samlet ind til nye trøjer til FCK-fans der fik stjålet trøjer i S-toget

https://sport.tv2.dk/fodbold/2022-08-08-broendby-fans-startede-initiativ-da-fck-tilhaengere-blev-truet-til-at-smide

ÅRETS UDEBANEAFSNIT

Udebaneafsnittene fylder meget for de danske fodboldfans, og DFF har tidligere kåret det bedste udebaneafsnit på baggrund af vores spørgeskema. Nu har vi ladet jer fans indstillet de bedste udebaneafsnit. Der var sammenfald blandt de indstillede, så det var nemt for juryen at udvælge de tre nominerede

FC Midtjylland

 For de udmærkede rammer

Viborg FF

 Hvis man ser bort fra at de ikke kunne stille med en kvindelig kontrollør, så har Viborg et af dk bedste udebaneafsnittet. Godt udsyn fra tribunen, effektiv ved boderne (og de har Pepsi max giver gode point ved mig)

Efter et år at “endelig” at have besøgt næsten alle stadioner, så er Viborg det sted hvor jeg har følt mig mest velkommen. Min datter elsker at komme til Viborg

Silkeborg

ÅRETS FANKLUB INITIATIV

som alle har et særligt positivt fokus

Fanklubben for Kvindelandsholdet

For at have oprettet og fået en fanklub for det kvindelige landshold til at vokse med rekordfart.

Fanklubben for kvindelandsholdet er ny-oprettet og har på frivilligt initiativ arbejdet på at skabe aktive fans til kvindelandsholdets kampe. Det har blandt andet resulteret i oprettelsen af det første stemningsafsnit til en kvindelandskamp i Danmark, faste trommer/capo til kvindelandsholdets kampe samt tilskuerrekord til den historiske hjemmekamp i Parken og på udebane ved EM i England.   

https://www.fodboldforpiger.dk/2023/01/lige-rundet-5000-medlemmer-fanklubben-for-kvindelandsholdet-nomineret-til-aarets-fanklub-initiativ/

FCKFC
For deres ’Sammen om Fodbold’ kampagne, hvor de samtidig lavede en konkurrence om kampagne t-shirtene til én selv og sin bedste Brøndby ven/veninde.

FCKFC har lavet et tiltag på tværs af klubber om at være fodboldfans imod vold. Fx en konkurrence hvor FCKfans kunne vinde 2 tshirts med “sammen om fodbold” men med det twist at den ene tshirt skulle afleveres til en Brøndbyfan

https://www.fckfc.dk/nyheder/nye-t-shirts-med-vigtigt-budskab

Brøndby Support

Når en fanscene samles på trods af politiske uenigheder osv. og står sammen når en fuldstændig modbydelig situation opstår, så kan man se præcis hvorfor vi går til fodbold i det hele taget. Fællesskabet

Efter et overfald på frivillige og en intern splittelse tog Brøndby Support initiativ til at samle fans på tværs af grupperinger for at vise sammenhold og en afstandstagen fra overfaldet på frivillige.
Sammen er vi stærkere – Brøndby Support (brondbysupport.dk)

ÅRETS FANSANG

Tribunesangene er kernen i fanlivet, og dem ønsker vi at hylde. Vi bad jer indstille sange der har givet dig et smil på læben eller fået dig til at nynne den i supermarkedet? Det har været en svær kategori, men Juryen har udvalgt tre sange, som giver hvert deres perspektiv på tribunelivet fra hyldest af en medfan, en spiller og Tribunens magt i form af stærke budskaber.

B.93

For deres sang ’I en drøm’

BSF WOMEN SUPPORT

For deres ’Anfører sang’

Viborg/AGF fans

For impulsivt at synge ’Boykot Qatar’ sammen da de mødte hinanden i én af de sidste runder i efteråret.

ÅRETS SÆRLIGE INDSATS

Fodbolden påvirkes af mange forskellige aktører, fra uofficielle grupper, eksperter, journalister og medfans. Vi ønsker at hylde de der har gjort noget særligt, og gjort en særlig forskel. Der var mange gode indstillinger, Juryen har her haft fokus på de der har gjort noget særligt og udover deres normale virke.

Casper Fischer Raavig

For hans ihærdige og nuancerede indspark i debatten om international fodbold og ikke mindst VM i Qatar.

Vesttribunen

For deres kampagne imod hetz på sociale medier

AGF Fanclub Aarhus

For deres samarbejde med Goals for life, der er et projekt om at oprette ’fodboldklubber’ i slumområderne i Honduras, Nicaragua og Zimbabwe

ÅRETS FANFOTO

Vi elsker alle at se billederne fra tribunen og fanlivet efter kampen, og vi vil meget gerne hylde de gode billeder af de mange facetter ved at være fodboldfan. Desværre var nomineringerne ikke mange, og juyren fandt hurtigt 3 gode nominerede.

Robert Hendel

For – https://www.dropbox.com/s/i0m99mpjn90xz6t/2021-10-24_at_15-23-40_Fujifilm_X-T4_DSCF0048x.jpg?dl=0

Et øjeblik fanget i det perfekte sekund. Det er et teknisk svært billede, der fortæller en historie om de følelser, der er forbundet med at være fodboldfan. Det er uanset, om man holder med AGF, Brøndby IF, FC København eller Vorbasse IF. Hvem er ikke kommet hjem stinkende af andre folks fadøl fra en fodboldkamp, hvor ens hold har vundet? Mange ansigter – lige så mange følelser. Billedet er i øvrigt fra derby

Kent Kold Rasmussen

For –  https://www.facebook.com/odenseboldklub/photos/10160080540171055

Kent Koll Rasmussen tog dette billede efter OB’s semifinale kamp, hjemme mod Sønderjyske i foråret 2022. Billedet viser glæden og passionen mellem Jeppe Tverskov og Odense’s capo Chris. Billedet viser samtidig samspillet der kan og bør være mellem spillere og fans

Thomas Heie Nielsen

For –https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid0fKNTdg5DLzj4p99KsyrKZSNEfYnCZcsmbQ6BSK9iX2UkX28n3jLERrD5gDP7RKG1l&id=1173421983

Thomas og hans kammerat tog toget fra København til Thisted for at se pokalkamp mod FC København. Det holdt hårdt. De blev forsinket på grund af en fødende kvinde på toget i Horsens og missede derfor toget videre fra Aarhus. Men en ny plan sendte dem til Viborg hvorfra de kunne komme videre i to timer med bus. En sidste redningskrans var en Groundhopper fra Nord i Nordjylland, som kørte dem de sidste få km. til stadion, så de langt om længe nåede frem til kampen.

ÅRETS MEDFAN

Det er vores medfans, der gør hele forskellen. Det kan både være de små og de store ting. En der altid sørger for at gruppen har billetter til næste kamp? Den frivillige i fanklubben, der går den ekstra mil? En fremmed, der nu er en ven? Ham/hende der altid sørger for liftet til udebane? Der var rigtigt mange gode bud, men juryen har valgt tre personer, som hver for sig er noget ganske særligt.

Mads Christian Larsen

For at være en ildsjæl udover det sædvanlige. Mads stillede blandt andet op til De Stribedes bestyrelse da han lige var fyldt 17år. han går gerne forrest, når der skal tages hånd om børnene eller nye unge på busturene. Han tager gerne mikrofonen og byder velkommen i bussen. Han stiller gerne op til journalister og er generelt ikke bleg for at vise ungdommen og hans passion for OB og fodbolden frem. Han suger alt til sig af viden inden for fanmiljøet. Han siger aldrig nej. Mads er en god front figur for fanklubben og fortjener at blive hyldet for hans gejst og for at “turde” som ung at bidrage så meget i det frivillige arbejde.

 Morten Flamsted

Morten er utvivlsomt en af Danmark mest aktive fodbold (og sports)fans. Morten rejser land og rige rundt for at støtte både herre og kvindehold – ofte med tromme, banner og flag. Morten har fx været afsted som eneste medrejsende fan i både Hjørring for at støtte FCNs kvinder i en pokalfinale OG i Schweiz for at støtte kvindelandsholdet i en træningskamp. Udover sit utrolige engagement i især kvindefodbold er Morten en enormt sød og behagelig fyr, der altid er nem at være sammen med på tribunen.  

Asger Hmeidal

For at være en stjerne hos FREM, have fundet fælleskabet og fællesskabet har fundet ham.

16-årige Asger har som Drummerboy i BK Frem fundet et sted, hvor han hører til. BK Frems fans har taget Asger ind i et inkluderende og hjertevarmt fællesskab trods Asgers udviklingshæmning og det har givet ham både livsindhold og livskvalitet. Desuden har Asgers historie om fællesskab været med til at styrke sammenholdet i BK Frem på tværs af fangrupperinger – for alle i BK Frem elsker

.https://www.tv2lorry.dk/koebenhavn/foer-var-asgers-venner-disneyfigurer-nu-har-han-fundet-faellesskab-i-fodboldklub

Der skal lyde et stort tillykke til alle de nominerede og en kæmpestor tak til alle jer fans, der bidrager til de positive fanhistorier I løbet af et år.

Vinderne bliver kåret på det årlige DFF seminar, der i år løber af stablen fra fredag d. 20. – søndag d. 22. januar.

da_DKDansk