Hej chef, det er Chris...

Vi kigger ind i tredje sæson i træk med et tilskuergennemsnit på over 10.000 per kamp i Superligaen – men hvad betyder det egentligt og kan vi gøre endnu mere for at fylde landets mange fodboldstadions?

Sidste uge blev Superliga kampene for resten af 2024 fastlagt. Herefter kunne man nu lægge de sidste kampe for halvåret i kalenderen og se efter om man har mulighed for at følge en ens klub på stadion eller om kampene skal overværes fra sofaen, på farten eller til (mor)mors 70 års fødselsdag med en telefon kun skjult af bordkanten.

Hensynene der skal tages når det kommer til kampplanlægning er mange – europæiske kampe, rettighedshaver, sikkerhed og sågar VM i ridning. Èt hensyn der ofte mangler er hensynet til fans.

Hverdagskampe har længe været et omdiskuteret emne, på sociale medier, tribunerne og på vores årlige seminar. Men er det hovedet muligt for klubberne at maksimere værdien af tv-aftalen, samtidig med at fanscenerne i de enkelte klubber ikke lider under at de må tage fri fra arbejde for at kunne følge deres hold?

For at vurdere om fans skal tage fri eller ej, så vi for eksemplets skyld valgt den simple regel, hvis både Lille- og Storebælt skal krydses; så er kampen ikke fanvenlig og den burde derfor ikke spilles på en hverdag.

Kigger vi på de seneste tre sæsoner er vi gået fra 12 kampe i efteråret hvor udeholdet (og deres fans) skulle krydse både Lille- og Storebælt til 17. 

Om det er overmod eller tilfældigheder der er på spil tør ikke siges. OB havde sidste sæson seks hverdagskampe i efteråret – så er det alene deres skyld at vi at fans skal rejse endnu længere på hverdage? I Superligaen er vi gået fra 39% af hverdagskampene i efteråret 2022/2023 krævede fans skulle rejse henover Fyn, til at vi i dette efterår kigger ind i at ikke mindre end 57% af alle hverdagskampene kræver at den fornyligt udvidet motorvej bliver anvendt sammen med alle pendlerne.

Så hvis du føler at du har skulle stikke hovedet forbi din chef og spørge om du måtte gå lidt tidligere for at komme på stadion – så er du på ingenmåde alene.

Klik på billederne for at forstørre dem

Myldretid med fanbussen henover Fyn

I indeværende efterårssæson har Lyngby tre hverdagskampe, alle sammen i Jylland. Den korteste distance er til kampen i Haderslev mod Sønderjyske, 269 km hver vej. Mens den længst væk er kampen i Aalborg mod AaB, hvor distancen er på ikke mindre 414 km, hver vej.

FC Nordsjælland har fire hverdagskampe her i efteråret – tre af disse er i Jylland.

Både Vejle og AaB er ligeledes lykkes med at møde tre ud af fire Sjællandske klubber på en hverdag. Om det er mere synd for nogen er subjektivt – men der er 179 km alene fra Aalborg Stadion til afkørsel 60 Vejle Nord.

Den sandsynlige, men kedelige, forklaring

I sidste sæson rykkede både OB og Hvidovre ned. Op rykkede Sønderjyske og AaB. Med oprykningen forskubbede balancen imellem Jylland og Fyn/Sjælland, i forhold til hvor Superligaklubberne holder til.

Ydermere ser vi at Brøndby IF og F.C. København i højere grad end tidligere spiller på hverdage – og da modstanderne på øerne er få, så må de møde hold fra Jylland. Som naturlig konsekvens heraf, så er der flere kampe der møder kriteriet for at vi definerer dem som ikke-fanvenlige.

Hvad synes du?

Vi ser en langt mere jævn fordeling af hverdagskampene end de tidligere har været. Se bare sidst AC Horsens spillede med i ligaen – der spillede de 10 ud af 16 kampe på hverdage. Er det fair?

Er det fair at OB skal spille flere hverdagskampe bare fordi Fyn agerer knudepunkt?

Skal klubber som AaB bare bide i det sure æble og acceptere at de skal køre længere til alle kampe – også i hverdage?

Deltag i debatten og tag gerne os i DFF i dine opslag. Skal vi i Danmark eliminere hverdagskampe fuldstændig – eller findes der rammer hvor hverdagskampe kunne fungere for dig?

Hvordan har vi gjort det?

Vi har sammenlignet alle efterårskampene for Superligaen fra 2022 til og med i år, 2024.

Alle kampene er taget fra https://superliga.dk/kampprogram 

Vi har samlet en oversigt over hvilke hold der skal rejse over både store Lille- og Storebælt til deres indbyrdes kampe.

Post Views: 221
da_DKDansk