Vi vil ikke være gidsler i kampen mod ballademagere

Da det i weekenden bragede løs mellem såkaldte FCK-tilhængere og politi/kontrollører på Aalborg Stadion afsted kom det en afbrudt kamp, voldsomme tv-billeder og at debatten om håndtering af disse personer atter er blusset op. Vi vil i Danske Fodbold Fanklubber (DFF) på det kraftigste tage afstand fra de voldsomme episoder. Vi ønsker, at de danske fodboldstadions skal være for alle – det skal være trygt og sjovt at tage afsted. I DFF har vi i årevis haft en positiv dialog med klubberne, DBU, politiet mfl. med det fælles mål, at vi ønsker flere på lægterne til masser af sjove og fede oplevelser i trygge rammer. Nu får de meget få atter lov til at påvirke disse rammer, og vi henstiller hermed på det kraftigste myndigheder og klubber til at “tælle til 10” og ikke begynde at lave forhastet lovgivning eller tiltag på foranledning af de meget få personer, der fylder så uendelig meget i mediebilledet. Hvis vi kigger på de reelle fakta – så er antallet af anholdelser i Superligaen de sidste år er faldet. En episode som den i søndags får det til at fremstå som om at det er hverdag for os fans – men det er absolut ikke tilfældet. Når det er gået så galt som det gjorde i søndags, vil vi gerne stille følgende spørgsmål: Hvorfor skal vi fodboldfans gøres til gidsler i en tilspidset situation? For det er hvad Nordjyllands Politi reelt gør, da de tager beslutningen om ikke at foretage (præventive) anholdelser inden kampen, men vælger at sende en lille flok unge uden for pædagogisk rækkevidde ind på tribunen. Vi oplever ofte at man sættes i bås med de her uromagere, men behøver man at blive det så bogstaveligt? (Kilde) Hvorfor bliver der ikke anholdt flere end der gør? Hvis “hooliganregisteret” skal virke, så kræver det anholdelser og domme, så enten ser det mere voldsomt ud på tv eller også er der nogen der ikke har forståelse for at få registeret til virke som et brugbart redskab. Vi mener i DFF ikke at det vil løse noget at ændre kamptidspunktet. Da urolighederne bryder ud i søndags er det i dagslys, så det virker naivt at tro at betingelserne ændres særligt meget hvis kampene flyttes. Det har ingen indflydelse på de få der vil balladen, og tilsyneladende så gav det ikke politiet bedre betingelser, da anholdelserne udeblev. Det er atter blev foreslået af enkelte politikere, at der fremover skal være brugerbetaling for benyttelse af politi i forbindelse med fodboldkampe. Reelt vil det naturligvis ikke blot ramme fodboldkampe, men faktisk alle tænkelige events som koncerter, festivaler, håndboldkampe, demonstrationer osv. og dermed sætte grimme spor på alt hvad der har med underholdning og events at gøre. Men det er fodboldkampe der bruges som fokuspunkt. Politikerne hopper med på mediemyten om, at der til alle landets fodboldkampe bruges utænkelige mængder politiressourcer og så topper man det af med voldsomme billeder. Man ænser ikke at statistikken for anholdelser til kampe er faldende, at man som led i større strategier har mere fokus på dialog og prævention, og at de tørre faktuelle tal viser, at antallet af personer, der udelukkende kommer til kampene for balladens skyld, er uhyre lille sammenlignet med antallet af øvrige tilskuere, ligesom at behovet for politiets assistance for langt de fleste klubbers vedkommende er på retur. Dernæst sker langt de fleste anholdelser på kampdage langt væk fra stadion, så man må spørge sig selv om hvor grænsen går mellem, at det er fodboldklubberne eller byens restaurationer der skal bøde. Fodboldklubberne er endda virksomheder der gennem skat og afgifter lægger mange penge i samfundet, så hvorfor skal de betale ekstra? Det er alt for let med den slags populistiske løsningsforslag, hvor man sensationelt trommer stemmer sammen blandt folk, der tydeligvis ikke er bekendte med de reelle forhold. Vi frygter i Danske Fodbold Fanklubber, at hvis man indfører brugerbetaling, at der så går dels for meget kassetænkning i sikkerhedsspørgsmålet og dels så frygter vi, at klubberne så vælger at spare på egne sikkerhedsfolk – personer der ofte har en vis indsigt i fankultur, og som har lettere ved at gå i dialog m. alle typer fans. Skulle klubberne (og mange andre former for arrangører) blive ramt af tvungen politibetaling, hvem ender så i sidste ende med regningen? Det gør forbrugerne – dvs. også os fodboldfans, der pludselig vil opleve stigende billetpriser, og at klubberne naturligvis vil spare på eget personale, faciliteter m.m. Er det rimeligt? Hvis man gerne så Danmark som et foregangsland hvad angår oplevelser (VM i cykling, bokseevents, håndboldstævner, tiltrække store koncerter osv.) og på den baggrund skabe økonomisk vækst, så trækker det her skarpt den modsatte vej. Hvis vi skal have løst det her, så opfordrer vi klubberne til dels at få “good hosting ” sat på dagsordenen og synlig støtte til den positive fankultur, og så ønsker vi i større grad, at der bliver afsat mere tid og ressourcer til kriminalpræventive tiltag – ikke mindst dialog. Politi og kontrollører skal i større grad sætte sig ind i den danske fankulturs mangfoldige verden. Eventbetjentene har vist sig som en super god løsning, og vi vil på det kraftigste anbefale at politi og kontrollører i højere grad benytter sig af såkaldt “peer review”, hvor man kan få besøg af kollegaer fra ind- og udland til at komme med input til sit arbejde. Vi har i DFF masser af eksempler fra udlandet, hvor man har valgt dialogen og dermed har oplevet et stort fald i antallet af negative episoder. Selvfølgelig er der dem der ikke vil dialogen, men det er dem vi skal have ram på via lovgivningen og redskaber som “hooligan-registeret”. Dernæst støtter vi op om det forslag , der skal gøre det lettere for uddannede kontrollører at bruge informationer fra hooligan-registeret. Det nytter jo ikke noget at registrere folk, hvis klubberne ikke må udveksle informationer. Det glæder os at forslaget også gør det muligt på divisionsniveau, så fokus på ballademagerne ikke udelukkende ses som et superligaproblem. Men vigtigst af alt så ønsker vi, at der stilles krav til videoovervågningen på de

Da det i weekenden bragede løs mellem såkaldte FCK-tilhængere og politi/kontrollører på Aalborg Stadion afsted kom det en afbrudt kamp, voldsomme tv-billeder og at debatten om håndtering af disse personer atter er blusset op.

Vi vil i Danske Fodbold Fanklubber (DFF) på det kraftigste tage afstand fra de voldsomme episoder. Vi ønsker, at de danske fodboldstadions skal være for alle – det skal være trygt og sjovt at tage afsted. I DFF har vi i årevis haft en positiv dialog med klubberne, DBU, politiet mfl. med det fælles mål, at vi ønsker flere på lægterne til masser af sjove og fede oplevelser i trygge rammer.

Nu får de meget få atter lov til at påvirke disse rammer, og vi henstiller hermed på det kraftigste myndigheder og klubber til at “tælle til 10” og ikke begynde at lave forhastet lovgivning eller tiltag på foranledning af de meget få personer, der fylder så uendelig meget i mediebilledet.

Hvis vi kigger på de reelle fakta – så er antallet af anholdelser i Superligaen de sidste år er faldet. En episode som den i søndags får det til at fremstå som om at det er hverdag for os fans – men det er absolut ikke tilfældet.

Når det er gået så galt som det gjorde i søndags, vil vi gerne stille følgende spørgsmål:
  • Hvorfor skal vi fodboldfans gøres til gidsler i en tilspidset situation? For det er hvad Nordjyllands Politi reelt gør, da de tager beslutningen om ikke at foretage (præventive) anholdelser inden kampen, men vælger at sende en lille flok unge uden for pædagogisk rækkevidde ind på tribunen. Vi oplever ofte at man sættes i bås med de her uromagere, men behøver man at blive det så bogstaveligt? (Kilde)

  • Hvorfor bliver der ikke anholdt flere end der gør? Hvis “hooliganregisteret” skal virke, så kræver det anholdelser og domme, så enten ser det mere voldsomt ud på tv eller også er der nogen der ikke har forståelse for at få registeret til virke som et brugbart redskab.

Vi mener i DFF ikke at det vil løse noget at ændre kamptidspunktet. Da urolighederne bryder ud i søndags er det i dagslys, så det virker naivt at tro at betingelserne ændres særligt meget hvis kampene flyttes. Det har ingen indflydelse på de få der vil balladen, og tilsyneladende så gav det ikke politiet bedre betingelser, da anholdelserne udeblev.

Det er atter blev foreslået af enkelte politikere, at der fremover skal være brugerbetaling for benyttelse af politi i forbindelse med fodboldkampe. Reelt vil det naturligvis ikke blot ramme fodboldkampe, men faktisk alle tænkelige events som koncerter, festivaler, håndboldkampe, demonstrationer osv. og dermed sætte grimme spor på alt hvad der har med underholdning og events at gøre.

Men det er fodboldkampe der bruges som fokuspunkt. Politikerne hopper med på mediemyten om, at der til alle landets fodboldkampe bruges utænkelige mængder politiressourcer og så topper man det af med voldsomme billeder. Man ænser ikke at statistikken for anholdelser til kampe er faldende, at man som led i større strategier har mere fokus på dialog og prævention, og at de tørre faktuelle tal viser, at antallet af personer, der udelukkende kommer til kampene for balladens skyld, er uhyre lille sammenlignet med antallet af øvrige tilskuere, ligesom at behovet for politiets assistance for langt de fleste klubbers vedkommende er på retur. Dernæst sker langt de fleste anholdelser på kampdage langt væk fra stadion, så man må spørge sig selv om hvor grænsen går mellem, at det er fodboldklubberne eller byens restaurationer der skal bøde. Fodboldklubberne er endda virksomheder der gennem skat og afgifter lægger mange penge i samfundet, så hvorfor skal de betale ekstra? Det er alt for let med den slags populistiske løsningsforslag, hvor man sensationelt trommer stemmer sammen blandt folk, der tydeligvis ikke er bekendte med de reelle forhold.

Vi frygter i Danske Fodbold Fanklubber, at hvis man indfører brugerbetaling, at der så går dels for meget kassetænkning i sikkerhedsspørgsmålet og dels så frygter vi, at klubberne så vælger at spare på egne sikkerhedsfolk – personer der ofte har en vis indsigt i fankultur, og som har lettere ved at gå i dialog m. alle typer fans.

Skulle klubberne (og mange andre former for arrangører) blive ramt af tvungen politibetaling, hvem ender så i sidste ende med regningen? Det gør forbrugerne – dvs. også os fodboldfans, der pludselig vil opleve stigende billetpriser, og at klubberne naturligvis vil spare på eget personale, faciliteter m.m. Er det rimeligt? Hvis man gerne så Danmark som et foregangsland hvad angår oplevelser (VM i cykling, bokseevents, håndboldstævner, tiltrække store koncerter osv.) og på den baggrund skabe økonomisk vækst, så trækker det her skarpt den modsatte vej.

Hvis vi skal have løst det her, så opfordrer vi klubberne til dels at få “good hosting ” sat på dagsordenen og synlig støtte til den positive fankultur, og så ønsker vi i større grad, at der bliver afsat mere tid og ressourcer til kriminalpræventive tiltag – ikke mindst dialog.
Politi og kontrollører skal i større grad sætte sig ind i den danske fankulturs mangfoldige verden. Eventbetjentene har vist sig som en super god løsning, og vi vil på det kraftigste anbefale at politi og kontrollører i højere grad benytter sig af såkaldt “peer review”, hvor man kan få besøg af kollegaer fra ind- og udland til at komme med input til sit arbejde. Vi har i DFF masser af eksempler fra udlandet, hvor man har valgt dialogen og dermed har oplevet et stort fald i antallet af negative episoder. Selvfølgelig er der dem der ikke vil dialogen, men det er dem vi skal have ram på via lovgivningen og redskaber som “hooligan-registeret”.

Dernæst støtter vi op om det forslag , der skal gøre det lettere for uddannede kontrollører at bruge informationer fra hooligan-registeret. Det nytter jo ikke noget at registrere folk, hvis klubberne ikke må udveksle informationer. Det glæder os at forslaget også gør det muligt på divisionsniveau, så fokus på ballademagerne ikke udelukkende ses som et superligaproblem.
Men vigtigst af alt så ønsker vi, at der stilles krav til videoovervågningen på de danske superligastadions. Hvis vi skal komme det her til livs, så skal der flere redskaber på bordet, så vi kan få identificeret de her mennesker og sammen forhindre dem i at ødelægge den danske fodboldkultur.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

en_GBEnglish (UK)