Sene aftenkampe koster tilskuere

Når man ser på, hvorfor fansene svigter på tribunerne, har spilletidspunkterne formodentligt også stor indflydelse. I sæsonen 2012/2013 blev fredagskampene genindført, og hver runde strækker sig nu over fire dage. Samtidig blev søndagens sene kamp rykket en time. Dermed spilles halvdelen af kampene i hver runde nu efter kl. 18:00. Statistik er taknemmelig Divisionsforeningens tal […]

Når man ser på, hvorfor fansene svigter på tribunerne, har spilletidspunkterne formodentligt også stor indflydelse. I sæsonen 2012/2013 blev fredagskampene genindført, og hver runde strækker sig nu over fire dage. Samtidig blev søndagens sene kamp rykket en time. Dermed spilles halvdelen af kampene i hver runde nu efter kl. 18:00.

Statistik er taknemmelig

Divisionsforeningens tal for sæsonen 2012/2013 viser, at søndag har et gennemsnitligt tilskuertal pr. kamp på 7524. Dernæst kommer mandag med 5420 og derefter følger fredag og lørdag med henholdsvis  5147 og 5142 i gennemsnit pr. kamp.

Divisionsforeningen vurderer, at fredagskampene har større potentiale end tallene umiddelbart viser, og tilskuergruppen under DFF har da også valgt ikke at se på disse kampe, da det endnu er for tidligt, og fordi materialet af samme årsag er for mangelfuldt.

Tallene viser altså, at søndag er klart bedste dag. Det skal dog dertil tilføjes, at de to klubber, der trækker flest tilskuere er FC København og Brøndby. Disse to klubber spillede henholdsvis 16 og 21 kampe om søndagen i sæsonen 2012/2013.

Lørdag er udråbt som dårligste dag, men hvis vi igen dykker ned i tallene så kan vi se, at SønderjyskE spillede hele 9 lørdagskampe, og det er jo ikke traditionelt en af de klubber der trækker allerflest tilskuere.

Man kan med rette spørge, om det netop ikke er derfor, at søndage er så markant bedre end lørdage. Uanset hvad kan vi konkludere, at det er næsten umuligt, at dokumentere, hvilke spilletidspunkter der er bedst, da disse formentligt i høj grad er afhængige af, hvilke hold der spiller, om de har hjemme- eller udebane, holdenes placering og m.m.

Aftenkampe og årstiden

Der er dog flere indikationer på, at aftenkampenes indflydelse på tilskuertallet er afhængigt af årstiden.

Det er faktisk tilskuergruppens opfattelse, at aftenkampe kun vil være en fordel om sommeren – med lyse aftener – strandtemperaturer og ferie. Her passer lune sommeraftener fantastisk til den danske mentalitet. At bruge dagtimerne på stranden mv. og runde dagen af med fodbold om aftenen kan fint kombineres.

Faktisk ser det udefra ud til, at der kommer flere tilskuere søndag og mandag aften frem for søndag eftermiddag i sæsonens fire-fem første runder, men igen er det svært at dokumentere.

Medio august falder børnefamilierne fra som tilskuere til aftenkampene – formentligt af den simple årsag, at den efterfølgende hverdag byder på skolegang. Dette kan tydeligt ses ved det forholdsvis ringe fremmøde der er i familie- og børneafsnittene ved aftenkampene.

Svært at dokumentere

Det dårlige fremmøde bliver markant mere udtalt, jo længere hen i efteråret man kommer. Det kan virke underligt, at klubberne stiltiende accepterer helt op til 10 mandagskampe pr. hold, når bl.a. disse aftenkampe er med til fuldkommen at ødelægge klubbernes eget koncept omkring denne målgruppe.

Senere på efteråret rammes også den øvrige del af tribunen af faldende interesse for live fodbold fra tribunen. Kampene søndag kl. 19:00 samt mandag kl. 19:00 dræner ganske enkelt superligaen for tilskuere i de mørke, kolde efterårs- og til dels forårsmåneder.

Problemet er bare at det ikke er så let at dokumentere.

Eksempler fra Aarhus

En af de klubber der er hårdest ramt af aftenkampe er AGF og det er faktisk også i Aarhus at vi kommer tættest på et egentligt bevis. Sidste efterår tog AGF imod FC Midtjylland to gange. Første gang var 17. september, hvor AGF lå på sjettepladsen og igen 26. november, hvor AGF var placeret på femtepladsen.

Der kom til kampen i september 8085 tilskuere, hvorimod der til kampen den 26. november kom 5351.

Altså et fald på hele 2734 tilskuere. Det skal retfærdigvis siges, at AGF i de to kampe op til kampen i september vandt med en samlet målscore på 8-1. Optil kampen i november tabte AGF to kampe med en samlet målscore på 0-4.

Dette har selvfølgelig også indflydelse på hvor mange der kommer, men uanet dette så indikerer et fald på hele 2734 tilskuere kraftigt, at folk er prioriterer aftenkampe fra, når det er koldt og mørkt.

Mandagskampe

Et andet, mindre sammenligneligt tal er også hentet i Aarhus. Hvis vi ser på AGF’s mandagskampe gennem de seneste to sæsoner og årstidsbestemmer dem i to halvår, ser tallene således ud:

APR – SEP               7 kampe hjemme              I alt 64.233          Snit 9176 pr. kamp

OKT – MAR            4 kampe hjemme              I alt 31.960          Snit 7990 pr. kamp

Altså et fald på 1186 i gennemsnit. Man skal passe på med at sammenligne to sæsoner pga. de forhold vi tidligere har nævnt, men det indikerer, at Tilskuergruppen har ret i påstanden om, at aftenkampe i mørke, kolde måneder ikke ligefrem lokker flere på stadion – snarere tværtimod.

Vores mistanke understøttes af, at AGF og FC Midtjylland er blandt de to klubber der har haft flest mandagskampe og det er samtidig 2 af de klubber der har oplevet størst tilbagegang i tilskuertallet.

Vores mistanke om aftenkampenes terror mod tilskuertallene bliver faktisk bekræftet af AGF’s kommercielle direktør Jørn Klinge der til Jyllands-Posten den 7. juni 2013 angiver antallet af mandagskampe som en af tre grunde til AGF’s tilskuerfald på cirka 3000 pr. kamp.

Også andre steder i landet findes der indikationer på at årstiden spiller en større rolle end man umiddelbart skulle tro.  FC Nordsjælland tager søndag den 29. juli sidste sæson imod OB og denne kamp overværes af 5.736 tilskuere.  Søndag den 2. december gæster Brøndby FC Nordsjælland og dette ”lokalopgør” overværes af blot 4.021 tilskuere. Altså et fald på 1715 tilskuere mod en modstander, som har tradition for at trække mange tilskuere til stadion.

Drop aftenkampene

Undersøgelser fra Norge tyder på at TV aftalen er vildt overvurderet. I Norge overvurderede klubberne de økonomiske fordele ved TV aftalen og faldende tilskuertal ved mandagskampene og en massiv kampagne fra fansenes side imod mandagskampe medførte til sidst, at man droppede mandagskampene.

Det er faktisk tilskuergruppens råd til Divisionsforeningen og TV selskaberne

–        at man skal droppe kampene om mandagen

–        at aftenkampen søndag rykkes frem til kl. 17:00

Vi kunne som alternativ se en runde fordelt på 3 kampdage startende fredag med en kamp – derefter lørdag kl. 15:00 og kl. 17:00 – søndag kl. 13:00 – Kl. 15:00 og kl. 17:00.

Dette tror vi vil få flere folk på stadion og flere folk på stadion giver bedre stemning og et bedre TV produkt. Divisionsforeningen har jo udtalt, at der er sammenhæng mellem TV seere og tilskuere. Jo flere tilskuere jo flere TV seere og omvendt.

Derfor anser tilskuergruppen det ikke kun som en gevinst for alle tilskuerne,  men i høj grad også for klubberne og TV selskaberne. Det er helt essentielt at vi får børnene tilbage på stadion ellers ender vi med at opdrage en hel generation til et liv uden live fodbold fra tribunen eller til et fodbold liv der foregår foran TV skærmen.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

da_DKDansk