Giv os fodbolden tilbage

Flere fans tilbage på tribunerne Efter 3 måneder uden fodbold fik vi endelig afviklet kampe igen i slutningen af maj, men på trods af mange forskellige forsøg på at bringe fans med ind til kampen med Zoom tribuner, papfigurer og dåselyd i TV, så kan de fleste af os nok blive enige om, at det bare ikke er det samme, som at være på stadion, eller se en kamp, hvor lydbilledet ikke stammer fra en klippevogn men fra tribunerne og oprigtige reaktioner og følelser, der reflekterer kampen. Det var selvfølgelig med stor glæde, at vi så, at tilskuere til landets Superliga kampe nu bliver muligt som led i næste fase i genåbningen af landet. Umiddelbart lægges der op til 500 tilskuere på stadion, et tal der vil være gældende på tværs af de faciliteter de forskellige klubber har. På landets mindste Superliga stadions ville hver fan have 20 pladser for sig selv, på landets største vil der være 76 sæder pr fan. Kigger vi på den foreslåede genåbning af stadions, vil vi altså forsat være langt mere adskilt end andre steder i samfundet. Grænse på 500 er en hån  Flere klubber har siden forslagets offentliggørelse påpeget, at en åbning på 500 fans vil sætte dem i en situation, hvor det ikke kan betale sig at åbne, da det vil skade mere end det vil gavne. Dette både i form af de omkostninger klubberne påføres for at kunne gennemføre en sikker genåbning, tab af hjælpepakker uden udsigt til den indtægt der skal til for at få det til at løbe rundt, men også i form af de negative konsekvenser der vil være for mange klubber i at vælge hvem der så må komme ind. Er det sponsorer, er det sæsonkortholdere? De danske stadiondesigns er lavet med udgangspunkt i at sikre adskillelse mellem tilskuere fra forskellige sektioner, samt sikre et godt flow af tilskuere til og fra kampen. Dette design, som ofte er lavet ud fra et sikkerhedperspektiv, tilbyder derfor en fordelagtig løsning til at kunne adskille større menneskemængder end vi ser muligt i øvrige bygninger i Danmark. Godt forslag til en plan for flere tilskuere på stadion  FCK har foreslået en model, hvor forskellige sektioner af stadions behandles som forskellige sale. Som det fremgår, behandles disse sale som lukkede enheder med adgang til egen indgang, boder og toiletter. Opdelingen vil ligeledes sikre, at tilskuere ikke blandes med tilskuere fra andre sale. Sammenholdt med muligheden for forskellige ankomstruter og ankomsttider ser vi, i DFF, dette som en god løsning som vil være i tråd med de sundhedsfaglige guidelines, såvel som sikre at klubberne ikke lider økonomisk overlast af en genåbning. Læs mere of FCKs model: https://www.fck.dk/nyhed/plan-tilskuere-i-telia-parken FCKs løsning kan efter vores vurdering og kendskab til stadions mere eller mindre overføres direkte til landets øvrige stadions, hvor den maksimale kapacitet vil være begrænset af faciliteterne på det givne stadion. Fodbold som superspredere?  Fodboldkampe har hidtil være klassificeret som superspredere, og vi har fuld forståelse for, at fodbolden ikke var blandt de første til at åbne. Vi ved også, at især to kampe er blevet kædet sammen med større udbrud og spredning af Covid-19. Men det er også værd at huske, at de kampe blev afviklet under andre forhold end de der nu foreslås med hygiejne, forholdsregler, adskillelse mm. Ligesom vi alle er blevet mere bevidste om sygdommen. Modsat mange fordomme så er vi fodboldfans en del af samfundet, og vi er i stand til at overholde myndighedernes råd og anbefalinger for at undgå spredning af sygdom. Ved at købe billet før kampene, aktivt melde at man deltager, vil det være muligt at opsøge smittekæder, samt informere om potentiel smitterisiko, hvis det viser sig at en person der har være i den pågældende sal testes positiv. Vi håber at politikerne vil tage FCKs plan med til forhandlingsbordet og basere deres beslutning på faglige og logiske betragtninger med tanke på de faktiske faciliteter. Og ikke alene efter en generel grænse for kulturbegivenheder. Post Views: 774

Flere fans tilbage på tribunerne

Efter 3 måneder uden fodbold fik vi endelig afviklet kampe igen i slutningen af maj, men på trods af mange forskellige forsøg på at bringe fans med ind til kampen med Zoom tribuner, papfigurer og dåselyd i TV, så kan de fleste af os nok blive enige om, at det bare ikke er det samme, som at være på stadion, eller se en kamp, hvor lydbilledet ikke stammer fra en klippevogn men fra tribunerne og oprigtige reaktioner og følelser, der reflekterer kampen.

Det var selvfølgelig med stor glæde, at vi så, at tilskuere til landets Superliga kampe nu bliver muligt som led i næste fase i genåbningen af landet. Umiddelbart lægges der op til 500 tilskuere på stadion, et tal der vil være gældende på tværs af de faciliteter de forskellige klubber har. På landets mindste Superliga stadions ville hver fan have 20 pladser for sig selv, på landets største vil der være 76 sæder pr fan. Kigger vi på den foreslåede genåbning af stadions, vil vi altså forsat være langt mere adskilt end andre steder i samfundet.

Foto: FCK.dk

Grænse på 500 er en hån 

Flere klubber har siden forslagets offentliggørelse påpeget, at en åbning på 500 fans vil sætte dem i en situation, hvor det ikke kan betale sig at åbne, da det vil skade mere end det vil gavne. Dette både i form af de omkostninger klubberne påføres for at kunne gennemføre en sikker genåbning, tab af hjælpepakker uden udsigt til den indtægt der skal til for at få det til at løbe rundt, men også i form af de negative konsekvenser der vil være for mange klubber i at vælge hvem der så må komme ind. Er det sponsorer, er det sæsonkortholdere?

De danske stadiondesigns er lavet med udgangspunkt i at sikre adskillelse mellem tilskuere fra forskellige sektioner, samt sikre et godt flow af tilskuere til og fra kampen. Dette design, som ofte er lavet ud fra et sikkerhedperspektiv, tilbyder derfor en fordelagtig løsning til at kunne adskille større menneskemængder end vi ser muligt i øvrige bygninger i Danmark.

Godt forslag til en plan for flere tilskuere på stadion 

FCK har foreslået en model, hvor forskellige sektioner af stadions behandles som forskellige sale. Som det fremgår, behandles disse sale som lukkede enheder med adgang til egen indgang, boder og toiletter. Opdelingen vil ligeledes sikre, at tilskuere ikke blandes med tilskuere fra andre sale. Sammenholdt med muligheden for forskellige ankomstruter og ankomsttider ser vi, i DFF, dette som en god løsning som vil være i tråd med de sundhedsfaglige guidelines, såvel som sikre at klubberne ikke lider økonomisk overlast af en genåbning. Læs mere of FCKs model: https://www.fck.dk/nyhed/plan-tilskuere-i-telia-parken

Foto: FCK.dk

FCKs løsning kan efter vores vurdering og kendskab til stadions mere eller mindre overføres direkte til landets øvrige stadions, hvor den maksimale kapacitet vil være begrænset af faciliteterne på det givne stadion.

Fodbold som superspredere? 

Fodboldkampe har hidtil være klassificeret som superspredere, og vi har fuld forståelse for, at fodbolden ikke var blandt de første til at åbne. Vi ved også, at især to kampe er blevet kædet sammen med større udbrud og spredning af Covid-19. Men det er også værd at huske, at de kampe blev afviklet under andre forhold end de der nu foreslås med hygiejne, forholdsregler, adskillelse mm. Ligesom vi alle er blevet mere bevidste om sygdommen. Modsat mange fordomme så er vi fodboldfans en del af samfundet, og vi er i stand til at overholde myndighedernes råd og anbefalinger for at undgå spredning af sygdom.

Ved at købe billet før kampene, aktivt melde at man deltager, vil det være muligt at opsøge smittekæder, samt informere om potentiel smitterisiko, hvis det viser sig at en person der har være i den pågældende sal testes positiv.

Vi håber at politikerne vil tage FCKs plan med til forhandlingsbordet og basere deres beslutning på faglige og logiske betragtninger med tanke på de faktiske faciliteter. Og ikke alene efter en generel grænse for kulturbegivenheder.

One Comment

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

da_DKDansk