Fansene har talt – Her er de bedste og værste udebaneafsnit

Sidste sommer lancerede Danske Fodbold Fanklubber udebaneundersøgelsen, hvor vi tog pulsen på faciliteterne og oplevelser rundt omkring på de danske stadions, når udebanefans kom på besøg. Vi er nu klar med resultaterne fra undersøgelsen. De danske fodboldfans fra Superliga til 1. og 2. division er blevet bedt om at anmelde kampene på udebane i løbet af sæsonen, og tage stilling til informationer op til kampen, til ankomstoplevelsen og vurdere faciliteterne til stadion, ligesom de er blevet opfordret til at komme med forslag til forbedringer på de individuelle stadions. I alt har 1760 danske fodboldfans udfyldt spørgeskemaet i løbet af året. ”Med vores udebaneundersøgelse får vi meget konkret information om, hvordan forholdene for udefans er på de danske fodboldstadions. Undersøgelsen giver os muligheden for præcis at fortælle klubber, hvor der er plads til forbedringer, og ikke mindst hvilke klubber de kan rådføre sig med for at få de bedst mulige rammer.” Udtaler Christian Rothmann, formand for Danske Fodbold Fanklubber Resultaterne fra spørgeskemaerne bliver samlet til individuelle rapporter, som DFF sender til Divisionsforeningen og klubberne, så de kan se, hvordan de scorer, og hvor de skal gøre det bedre i den kommende sæson. Målepunkterne følger til dels de nye initiativer i Udebanepakken, som blev introduceret i vinters og træder i kraft i den netop startede superligasæson. ”Vi har udelukkende fået god respons fra klubberne, der sætter pris på den kvantitative undersøgelse af forholdene. Det er vores forhåbning, at klubberne tager resultaterne til sig samt forsøge at forbedre sig.” Siger Christian Rothmann. Ved lanceringen af vores udebaneundersøgelse lovede vi at samle op og kåre de bedste og værste udebanestadions. Da det ikke er fair at kåre dem på tværs af rækkerne, kårer vi de bedste og værste fra hver række. Alle scores er på en skala fra 1 – 5, hvor 1 er laveste og 5 er højeste.   Bedst og Værst i Superligaen I Superligaen kårer vi bedst og værst på 3 punkter: Samlet vurdering af oplevelsen, Samlet vurdering af ankomsten (Parkering, skiltning, kø, og visitering), samt bedste og værste net. Superligagennemsnittet for bedste samlede oplevelse var på 3,24, bedste score tilfalder FC Midtjylland (3,88), mens FC København scorer lavest (2,52). FC København scorer særligt lavt for deres placering af udeholdets fans. Her scorer de 1,71 mens næstlaveste er Sønderjyske med 2,73.   Samlet vurdering af oplevelsen i Superligaen fordelt på klubber Samlet oplevelse FC Midtjylland 3,88 Randers FC 3,71 Hobro 3,68 Silkeborg 3,56 OB 3,54 Lyngby BK 3,53 AC Horsens 3,53 Brøndby IF* 3,50 Sønderjyske 3,14 AaB 3,03 FC Nordsjælland 3,00 AGF 3,00 FC Helsingør 2,62 FC København* 2,52 *Uden Derby   Ankomstoplevelsen sætter ofte tonen for, hvordan resten af oplevelsen er. Derfor har DFF i mange år været fortaler for, at Good Hosting starter allerede inden man er kommet ind på stadion.  Faktorer som afvikling af køen, skiltning hen imod udebaneafsnittet og visiteringen er punkter, som kan være afgørende for det første indtryk af et stadion. Gennemsnittet for Superligaen er 3,32, den bedste score tilfalder Hobro IK med 3,95, mens AGF scorer lavest (2,91).   Samlet vurdering af ankomsten i Superligaen fordelt på klubber   Samlet ankomst Hobro 3,95 Randers FC 3,75 FC Midtjylland 3,65 Lyngby BK 3,60 OB 3,58 Silkeborg 3,54 Brøndby IF* 3,50 Sønderjyske 3,44 AC Horsens 3,37 AaB 3,35 FC Helsingør 3,21 FC Nordsjælland 3,11 FC København* 3,05 AGF 2,91 *Uden derby   Nettene foran udebaneafsnittene har været meget omdiskuterede, og her er meget stor forskel på kvaliteten af dem. Det er ligeledes et af de punkter, hvor det har været vigtigt for DFF at der kom en ensretning og skærpede regler, så det medfører mindst mulig gene for de tilrejsende fans. Gennemsnittet for Superligaen ligger på 2,6, og kun 4 klubber har scoret over middel på vurderingen af deres net. Bedste net finder vi i Hobro (3,6), mens de dårligste net findes hos henholdsvis FC Nordsjælland og Silkeborg IF (1,9).   Vurdering af nettene foran udebaneafsnittet i Superligaen fordelt på klubberne Net Hobro 3,6 OB 3,3 FC Midtjylland 3,3 AGF* 3,1 Randers FC 3,0 Sønderjyske 2,9 Lyngby BK 2,8 AC Horsens 2,7 FC Helsingør 2,6 FC København 2,5 AaB 2,4 Brøndby 2,0 FC Nordsjælland 1,9 Silkeborg 1,9 * Har ikke noget net foran tribunen ”At få flere fans med på udebane er essentielt for Superligaens udvikling, det er på disse ture, at de særlige bånd dannes medfans imellem. Det er vores overbevisning, at klubber der har succes med at få mange fans med på udebane, kan gøre brug den succes på deres hjemmebane.” Udtaler Christian Rothmann. Til derby er oplevelsen en anden Kampene mellem Brøndby IF og FC København er unægtelig de største kampe på dansk grund. Både når vi kigger eksponeringen af selve kampen, men så sandelig også for de fans der rejser med deres hold på udebane. Hele setuppet omkring udefans er et andet til disse kampe. Vi har derfor valgt ikke at medregne disse i den samlet oplevelse af afsnittet samt ankomsten. I stedet for har vi herunder lavet oversigt over hvordan de to klubber scorer normalt og til derbys. Vurdering af Brøndby Stadion med og uden derbykampene Brøndby Kun Derby Uden Derby Samlet vurdering af oplevelsen 2,02 3,50 Samlet vurdering af ankomsten 1,83 3,55 Nettet 1,70 3,10 Tid i kø 1,4 3,4 Visitering 2,9 3,4 Vurdering af Parken – FC København med og uden derbykampene FC København Kun Derby Uden Derby Samlet vurdering af oplevelsen 2,40 2,52 Samlet vurdering af ankomsten 2,0 3,05 Nettet 2,7 3,0 Tid i kø 1,7 3,4 Visitering 2,4 3,4   Bedst og Værst i 1. division I 1. division kigger vi kun på bedste og værste samlede oplevelse og bedste og værste ankomst oplevelse, da der ikke her er krav om net. Desværre har vi ikke anmeldelser fra 3 stadions i 1. division, det drejer sig om Vejle, Vendsyssel og Nykøbing FC. Scorerne i 1. division viser tydeligt at der er forskel på top og bund, fra tidligere Superliga klubber til divisionsklubber med mindre budgetter. Gennemsnittet i samlet vurdering af oplevelsen i 1. division ligger på

Sidste sommer lancerede Danske Fodbold Fanklubber udebaneundersøgelsen, hvor vi tog pulsen på faciliteterne og oplevelser rundt omkring på de danske stadions, når udebanefans kom på besøg. Vi er nu klar med resultaterne fra undersøgelsen.

De danske fodboldfans fra Superliga til 1. og 2. division er blevet bedt om at anmelde kampene på udebane i løbet af sæsonen, og tage stilling til informationer op til kampen, til ankomstoplevelsen og vurdere faciliteterne til stadion, ligesom de er blevet opfordret til at komme med forslag til forbedringer på de individuelle stadions. I alt har 1760 danske fodboldfans udfyldt spørgeskemaet i løbet af året.

”Med vores udebaneundersøgelse får vi meget konkret information om, hvordan forholdene for udefans er på de danske fodboldstadions. Undersøgelsen giver os muligheden for præcis at fortælle klubber, hvor der er plads til forbedringer, og ikke mindst hvilke klubber de kan rådføre sig med for at få de bedst mulige rammer.” Udtaler Christian Rothmann, formand for Danske Fodbold Fanklubber

Resultaterne fra spørgeskemaerne bliver samlet til individuelle rapporter, som DFF sender til Divisionsforeningen og klubberne, så de kan se, hvordan de scorer, og hvor de skal gøre det bedre i den kommende sæson. Målepunkterne følger til dels de nye initiativer i Udebanepakken, som blev introduceret i vinters og træder i kraft i den netop startede superligasæson.

Vi har udelukkende fået god respons fra klubberne, der sætter pris på den kvantitative undersøgelse af forholdene. Det er vores forhåbning, at klubberne tager resultaterne til sig samt forsøge at forbedre sig.” Siger Christian Rothmann.

Ved lanceringen af vores udebaneundersøgelse lovede vi at samle op og kåre de bedste og værste udebanestadions. Da det ikke er fair at kåre dem på tværs af rækkerne, kårer vi de bedste og værste fra hver række. Alle scores er på en skala fra 1 – 5, hvor 1 er laveste og 5 er højeste.

 

Bedst og Værst i Superligaen

I Superligaen kårer vi bedst og værst på 3 punkter: Samlet vurdering af oplevelsen, Samlet vurdering af ankomsten (Parkering, skiltning, kø, og visitering), samt bedste og værste net.

Superligagennemsnittet for bedste samlede oplevelse var på 3,24, bedste score tilfalder FC Midtjylland (3,88), mens FC København scorer lavest (2,52). FC København scorer særligt lavt for deres placering af udeholdets fans. Her scorer de 1,71 mens næstlaveste er Sønderjyske med 2,73.

 

Samlet vurdering af oplevelsen i Superligaen fordelt på klubber
Samlet oplevelse
FC Midtjylland 3,88
Randers FC 3,71
Hobro 3,68
Silkeborg 3,56
OB 3,54
Lyngby BK 3,53
AC Horsens 3,53
Brøndby IF* 3,50
Sønderjyske 3,14
AaB 3,03
FC Nordsjælland 3,00
AGF 3,00
FC Helsingør 2,62
FC København* 2,52

*Uden Derby

 

Ankomstoplevelsen sætter ofte tonen for, hvordan resten af oplevelsen er. Derfor har DFF i mange år været fortaler for, at Good Hosting starter allerede inden man er kommet ind på stadion.  Faktorer som afvikling af køen, skiltning hen imod udebaneafsnittet og visiteringen er punkter, som kan være afgørende for det første indtryk af et stadion.

Gennemsnittet for Superligaen er 3,32, den bedste score tilfalder Hobro IK med 3,95, mens AGF scorer lavest (2,91).

 

Samlet vurdering af ankomsten i Superligaen fordelt på klubber

 

Samlet ankomst
Hobro 3,95
Randers FC 3,75
FC Midtjylland 3,65
Lyngby BK 3,60
OB 3,58
Silkeborg 3,54
Brøndby IF* 3,50
Sønderjyske 3,44
AC Horsens 3,37
AaB 3,35
FC Helsingør 3,21
FC Nordsjælland 3,11
FC København* 3,05
AGF 2,91

*Uden derby

 

Nettene foran udebaneafsnittene har været meget omdiskuterede, og her er meget stor forskel på kvaliteten af dem. Det er ligeledes et af de punkter, hvor det har været vigtigt for DFF at der kom en ensretning og skærpede regler, så det medfører mindst mulig gene for de tilrejsende fans.

Gennemsnittet for Superligaen ligger på 2,6, og kun 4 klubber har scoret over middel på vurderingen af deres net. Bedste net finder vi i Hobro (3,6), mens de dårligste net findes hos henholdsvis FC Nordsjælland og Silkeborg IF (1,9).

 

Vurdering af nettene foran udebaneafsnittet i Superligaen fordelt på klubberne
Net
Hobro 3,6
OB 3,3
FC Midtjylland 3,3
AGF* 3,1
Randers FC 3,0
Sønderjyske 2,9
Lyngby BK 2,8
AC Horsens 2,7
FC Helsingør 2,6
FC København 2,5
AaB 2,4
Brøndby 2,0
FC Nordsjælland 1,9
Silkeborg 1,9

* Har ikke noget net foran tribunen

”At få flere fans med på udebane er essentielt for Superligaens udvikling, det er på disse ture, at de særlige bånd dannes medfans imellem. Det er vores overbevisning, at klubber der har succes med at få mange fans med på udebane, kan gøre brug den succes på deres hjemmebane.” Udtaler Christian Rothmann.

Til derby er oplevelsen en anden

Kampene mellem Brøndby IF og FC København er unægtelig de største kampe på dansk grund. Både når vi kigger eksponeringen af selve kampen, men så sandelig også for de fans der rejser med deres hold på udebane.
Hele setuppet omkring udefans er et andet til disse kampe. Vi har derfor valgt ikke at medregne disse i den samlet oplevelse af afsnittet samt ankomsten. I stedet for har vi herunder lavet oversigt over hvordan de to klubber scorer normalt og til derbys.

Vurdering af Brøndby Stadion med og uden derbykampene
Brøndby Kun Derby Uden Derby
Samlet vurdering af oplevelsen 2,02 3,50
Samlet vurdering af ankomsten 1,83 3,55
Nettet 1,70 3,10
Tid i kø 1,4 3,4
Visitering 2,9 3,4
Vurdering af Parken – FC København med og uden derbykampene
FC København Kun Derby Uden Derby
Samlet vurdering af oplevelsen 2,40 2,52
Samlet vurdering af ankomsten 2,0 3,05
Nettet 2,7 3,0
Tid i kø 1,7 3,4
Visitering 2,4 3,4

 

Bedst og Værst i 1. division

I 1. division kigger vi kun på bedste og værste samlede oplevelse og bedste og værste ankomst oplevelse, da der ikke her er krav om net. Desværre har vi ikke anmeldelser fra 3 stadions i 1. division, det drejer sig om Vejle, Vendsyssel og Nykøbing FC.

Scorerne i 1. division viser tydeligt at der er forskel på top og bund, fra tidligere Superliga klubber til divisionsklubber med mindre budgetter.

Gennemsnittet i samlet vurdering af oplevelsen i 1. division ligger på 3,53. Bedste score tilfalder Viborg med hele 4,67 i gennemsnit – altså utroligt tæt på en maksimum score på 5,0, mens Brabrand rammer bunden med 1,33.

”Det er selvfølgelig et resultat vi er glade for. Vi synes, vi har et stadion på Superliga-niveau, og vi arbejder hele tiden på at skabe gode oplevelser for alle tilskuere på Energi Viborg Arena.
Ud fra princippet om ”good hosting”, så har vi naturligvis også fokus på at Viborg skal være et godt sted at besøge for udebanefans, og jeg tror, at det er de gode tribuneforhold og udvalget i kioskerne, der har været med til at give os så flot en karakter.” Udtaler Morten Jensen, direktør i Viborg FF.

Fremad Amager, som har sat sig for at være de bedste til Good Hosting scorer også naturligt højt på den samlede oplevelse.

”Vi ser flere klubber i første division, der sætter fokus på den gode udebane oplevelse og good hosting. Desværre ser vi også, at enkelte klubber falder igennem på dette punkt – vi håber, at et øget fokus på forholdene vil forbedre disse.” Udtaler Christian Rothmann

Samlet vurdering af oplevelsen i 1. division fordelt på klubber
Samlet
Viborg FF 4,67
Fremad Amager 4,54
Esbjerg fB 4,13
Thisted 4,00
FC Fredericia 4,00
HB Køge 3,33
FC Roskilde 3,17
Skive 2,44
Brabrand 1,33

 

Når det komme til ankomst scorer 1. divisionsklubberne højere end på den samlede oplevelse, og gennemsnittet for 1. division på 3,62 er ligeledes højere end gennemsnittet for Superligaen. Fremad Amager ligger med bedste score på 4,46, skarpt forfulgt af Viborg FF (4,33), igen er det Brabrand der ligger lavest med 2,53.

 

Samlet vurdering af ankomsten i 1. division fordelt på klubber
Ankomst
Fremad Amager 4,46
Viborg FF 4,33
Esbjerg fB 4,18
FC Fredericia 4,14
FC Roskilde 3,67
Thisted 3,00
Skive 2,82
HB Køge 2,67
Brabrand 2,53

 

Bedst og værst i 2. division

Vi ville rigtigt gerne have kåret det bedste og værste udebaneafsnit i 2. division. Desværre har vi fået så få besvarelser, at flere af stadion kun er anmeldt har 1-3 personer i alt. Så hermed en opfordring til alle der tager afsted med 2. divisionsklubberne på udebane om at udfylde spørgeskemaet i den nye sæson, så vi bedre kan hjælpe jer med at få bedre forhold.

 

Se selv hvordan gennemsnittene ser ud i de 3 rækker


Hjælp os med at kåre de bedste og værste i 18/19 sæsonen ved at udfylde vores spørgeskema. Du finder det på fairfans.dk/udefans/

One Comment

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

da_DKDansk